“The Room” av Tommy Wiseau har beskrivits som “världens bästa sämsta film” och förra söndagen firade detta märkliga mästerverk 20 år. Jag gick på bio i Aspudden, tog några öl och kastade skedar på bioduken…

Tommy Wiseau är både manusförfattare, regissör och huvudrollsinnehavare i detta sexuellt laddade triangeldrama mellan  Johnny, Mark och Lisa. Efter år av misslyckanden som skådis i Hollywood bestämde sig Tommy Wiseau för att bli sin egen lyckas smed och själv producera detta fiasko till filmprojekt, som idag älskas av publik världen över. Tommy gjorde “The Room” med ambitionen att skapa en modern “The Great Gatsby”, men jag kan bara gapskratta åt resultatet; karaktärer som dyker upp ur tomma intet, skådisar som byts ut och ett bisarrt manus med dialog som inte ens artificiell intelligens hade kunnat skriva mer skruvat—det har faktiskt spekulerats i att Tommy Wiseau är en utomjording.  “The Room” har fått kultstämpel och 2017 släppte James Franco och Seth Rogen filmen “The Disaster Artist” som beskriver den bisarra historien om hur filmen blev verklighet, sett ur skådespelaren Greg Sesteros perspektiv. 

 

Det är solig söndagseftermiddag och jag anländer genom ett bostadsområde till den charmiga lilla biografen Aspen, och känner direkt igen filmens soundtrack som strömmar ur högtalarna i foajén; ostig hissmusik som verkar vara komponerad till en mjukporrfilm. Stämningen på Aspen är förväntansfull och det luktar öl, rosenblad och doftljus. I baren serveras “Scotchka” – en vidrig drink förevigad från en scen i filmen där huvudkaraktären Johnny blir packad, knyter en slips runt pannan och utbrister:

”I’m Tired, I’m Wasted, I Love You Darling!”

Publiken cirkulerar ivrigt runt bordet där Greg Sestero, som spelar Mark i filmen, sitter och signerar posters. När det är dags att gå in i biosalongen välkomnas vi av “Tommy Wiseau Swedish Fan Club” som delar ut plastskedar till oss…

Greg Sestero a.k.a. “pretty boy” äntrar scenen och är uppenbart jetlaggad när han pratar om sitt turistande i Gamla Stan, men han berättar säkert om hur han som aspirerande skådespelare i Los Angeles först träffade regissören Tommy Wiseau på en filmskola och hur deras vänskap formades. Tommys vampyrliknande utseende och beteende avskräckte många, men hans stora hjärta och passion för filmskapande attraherade Greg. Kanske lockade även Tommys lägenhet, som Greg fick bo i gratis medan Tommy snickrade på sitt epos “The Room”. Duon har gjort flera filmer tillsammans, bl.a. “Best f(r)iends” som är, ja du gissade rätt, ytterligare en kalkonrulle.

Innan vi får börja skrika och kasta plastskedar på bioduken passar Greg Sestero på att göra reklam för sin senaste skräckfilm “Miracle Valley”, vars poster pryds av texten “from the survivor of The Room and author of The Disaster Artist”.  Snudd på sorgligt att han inte kan (eller inte får?) släppa arvet från “The Room”, som ju är hans hittills största framgång.

Det är något med “The Room” som får den att stå ut bland dåliga filmer. Det är svårt att inte sympatisera med Tommy och hans desperata jakt på den amerikanska drömmen; jag blir både fascinerad och inspirerad av honom. Han är inte född i USA utan emigrerade till Hollywood för att finna lyckan, men ingen vet från var. Det är också oklart hur gammal han är, vad hans riktiga namn är och framförallt hur han lyckades finansiera filmen helt ur egen ficka (budgeten för filmen var dryga 6 miljoner dollar – en hisnande summa för en indiefilm på tidigt 2000-tal). Han hävdar själv att pengarna kom från ett jeans-imperium i hans ägor: ur egen ficka


När jag beställde kläder från https://www.tommywiseau.com/ så mejlade han mig efteråt och ville ha tillbaka två dollar i porto. Han hade märkt upp storleken på etiketten bak i kalsongerna jag köpte med samma tuschpenna som prydde det signerade fotografiet av honom. Det är sånt här beteende som skiljer honom något från andra filmskapare såsom Orson Welles… 

Tommy Wiseau är en livs levande “den fula ankungen”. En Törnrosa som tillslut fick gå på bal:

Om du är filmnörd som jag så finns det mycket njutbart att upptäcka relaterat till The Room. Börja med Gregs “The Disaster Artist” https://amzn.to/3MjyScz (Amazon Affiliate-länk) eller sök på “Tommy Wiseau The Room” på YouTube.


Du kan gå med i Tommy Wiseau Swedish Fanclub via länkarna här för att få uppdateringar om nästa publika visning:

https://www.facebook.com/anywayhowisyoursexlife

https://www.instagram.com/anywayhowisyoursexlife/

Författare

+ posts