Varför firar vi Valborgsmässoafton?

 Bakgrund

Valborgsfirandet är en tradition som har sitt ursprung från Tyskland redan under medeltiden. Ursprunget är katolskt och firas till minnet av helgonet Valborg, Walpurgis.

Firandet är en fest för att fira sommarens ankomst. I norra Europa är det vanligast att vinterhalvåret varar från november till april. Sommarhalvåret från maj till oktober.

 Traditioner

Just för att fira sommarens ankomst sjunger man den kända ”Vintern rasat ut …”  text av Herman Sätherberg och som sjungs av en manskör (studenter.) Anledningen till att vi tänder eldar, majbrasor antas även det härröra från Tyskland där man trodde att häxorna hade sin häxsabbat denna natt och därför tände man eldar för att skrämma bort dem. Men traditionellt var det också en anledning till att samla ihop vinterns skräp och göra fint på gårdarna. Eldarna användes också för att skydda boskapen från rovdjur och magiska krafter.

 Elden

Försiktighet uppmanas med eldarna, inte bara för brandrisken utan även för att kontrollera att det inte finns några igelkottar under rishögarna, där dessa små taggiga djur gärna vill gömma sig.

 Akademisk tradition

Valborg är inte bara firandet av sommarens ankomst utan även en akademisk tradition, särskilt i Uppsala. Redan 1842 fastslog Uppsalastudenternas sångförening att Valborg skulle vara en av studenternas fyra årliga högtider. Både i Uppsala och Lund kallas dessa fyra dagar för skvalborg, kvalborg, valborg och finalborg.

 Ledighet och familj

Naturligtvis är Valborg också en helg att fira med familj och vänner. Det blir en hel del alkoholförtäring och tyvärr också en hel del olyckor på grund av detta. Grillning är populärt just till Valborg före eller efter att man har gått till närmaste majbrasa och lyssnat till ”Vintern rasat ut ..”

 TREVLIG VALBORG

 Källa:  Valborgsmässoafton

Författare

+ posts