Kaffe är en av de mest populära dryckerna i världen, liksom den är en mycket viktig gröda i många länder. Kaffeplantager är dock också sårbara för en mängd olika skadedjur och sjukdomar som allvarligt kan skada skörden. 

 

Vilken roll spelar nyttiga svampar i skyddet av kaffeplantager?

Svampar i kaffeplantager kan spela en viktig roll för att skydda växterna från olika skadedjur och sjukdomar. Svampar från släktet Trichoderma kan till exempel hjälpa till att skydda kaffeväxter från rotröta, en vanlig sjukdom som kan orsaka betydande skördeskador. Trichoderma-svampar producerar också naturliga ämnen som hämmar tillväxten av andra skadliga svampar, vilket minskar risken för sjukdomsutbrott.

 

Vad är egentligen nyttiga svampar?

Nyttiga svampar, även känd som mycorrhizae, är svampar som har ett symbiotiskt förhållande med växter. De utvecklas i växternas rötter och hjälper till med växtens förmåga att absorbera näring och vatten från jorden. Mykorrhizasvampar är alltså extremt fördelaktiga när det gäller att öka växternas tillväxt och produktivitet. De kan också hjälpa till att skydda växter från skadedjur och sjukdomar.

 

SLU-forskare har ägnat de senaste tre åren åt att tillsammans med etiopiska kollegor utveckla en långsiktig lösning på kaffevissningssjukdomen.

Forskarna isolerade Trichoderma-arter från kaffeplantager över hela landet, studerade deras biologiska mångfald och genomförde laboratorietester för att identifiera isolat med egenskaper som kan vara användbara för att bekämpa kaffesjuka.

 

Fältstudien visade att biologisk kontroll har en hög potential. De mest effektiva isolaten minskade förekomsten av kaffevissning med 67,7, 71,4 respektive 80,5 procent i Gera-, Teppi- och Jimma-regionerna. Inför fältstudien genomfördes tester för att säkerställa att preparaten inte var giftiga för människor.

Vill du läsa mer från forskarna, kan du läsa artikeln från mynewsdesk.com med forskarna och även ta del av deras rapporter HÄR.

 

Författare

Jan-Erik Lindbloms Enskilda Firma | + posts

Skribent, Copywriter, översättare bosatt strax utanför Sundsvall