I förra veckan avslöjades det att en stor mängd hemligstämplade dokument läckts ut från det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon. Informationen som rör kriget i Ukraina har spridits på olika sociala medier. 

Dokumenten ska bland annat innehålla information om bedömningar av olika förhållanden vid och bakom fronten och status på ukrainska ammunitionsförråd. Uppgifterna ska också innehålla information om militära och ekonomiska stödpaket från västländer samt hur snabbt det går för Ukraina att utrusta förband inför den väntade ukrainska våroffensiven.

Läckan är mycket allvarlig och kan påverka situationen i Ukraina om uppgifterna stämmer och om Ryssland kan utnyttja läget. Enligt CNN har det amerikanska justitiedepartementet påbörjat en utredning om orsakerna bakom läckan.

Det har spekulerats om att Ryssland varit inblandade i läckan men detta är någon som Kremls talesperson Dimitrij Peskov avfärdar. Ukraina har kort efter läckan vidtagit åtgärder och enligt en högt uppsatt ukrainsk källa tvingas landet nu till att ändra på sin militära strategi, skriver Aftonbladet.

Vad läckan innebär och hur viktig informationen eventuellt kan vara för den ryska sidan är oklart. Det kan vara så att USA medvetet har släppt felaktiga uppgifter med syfte att förvirra , säger Joakim Paasikivi. Om så är fallet är det däremot mycket svårt att avgöra i nuläget.

Författare

+ posts

Jag är en journalistik- och statsvetarstudent vid Södertörns högskola med ett brinnande intresse för politik och samhällsfrågor.