När Vasaskeppet upptäcktes 1961 upptäcktes kvarlevorna av 15 personer och benen av ett annat par. Några av skeletten finns utställda på Vasamuseet, bland annat ”Gustav”, som han döptes till av museet. Utställningen innehåller också en rekonstruktion av hans ansikte.

Men rekonstruktionen får nu göras om då forskare upptäckt att ”Gustav” var en kvinna.

En dna-analys av alla kvarlevorna från Vasa

Det gjordes för flera år sen, men endast mitokondrie-dna kunde analyseras då. Forskare har nu skaffat kärn DNA, vilket gör att de kan studera mer av det genetiska materialet allt eftersom tekniken går framåt. Som ett resultat testas alla individers DNA igen.

Gustav kommer att döpas om till Gertrud.

Gustavs rekonstruktion färdigställdes år 2005 av Oscar Nilsson. Förutom besättningsmedlemmar på Vasa har han skapat masker åt Bockstensmannen, Jarl Birger, Birkaflickan och vikingakvinnan Estrid. Han får nu i uppdrag att förvandla Gustav till Gertrud.

Att det var nåt lurt med Gustavs kön har länge misstänkts av forskare. Könet bestämdes osteologiskt när ansiktet skapades, det vill säga utifrån dimensionerna och utseendet på vissa ben, framför allt bäckenet.

Ombord finns kvinnor och barn.

Vasaskeppet sjönk 1628 och dödade ett flertal män och ett okänt antal kvinnor och barn. Några skulle följa med fartyget som passagerare till Vaxholm, fartygets första planerade stopp på sin jungfruresa. Förutom ”Individ G” var ”Individ B” en kvinna bland de som hittades.

En vetenskaplig rapport kommer att publiceras när dna-analyserna är klara på fof.se men innan dess kan du läsa mer av vad forskarna säger om fyndet här

 

 

Författare

Jan-Erik Lindbloms Enskilda Firma | + posts

Skribent, Copywriter, översättare bosatt strax utanför Sundsvall