Forskare har gjort betydande framsteg inom trådlös laddning av batterier genom att utveckla en ny induktionsteknik som möjliggör en effektiv laddning utan hjälp av en människa eller robotarm. Den nya tekniken har potentialen att revolutionera hur vi laddar batterier på stora fordon och eldrivna färjor.

Traditionellt har laddning av batterier skett genom en kabelanslutning till en strömkälla. Men det här kräver ofta att fordonen stannar på specifika laddstationer, vilket kan leda till onödiga förseningar och hinder på vägen. Trådlös laddning är en lösning som eliminerar behovet av kabelanslutningar och därmed möjliggör smidigare laddning av fordon.

Den nya induktionstekniken

Fungerar genom att använda magnetiska fält för att överföra energi till batterierna. En elektrisk spole skapas under fordonet och en annan elektrisk spole placeras på laddningsplatsen. När spolarna placeras nära varandra, genereras magnetfält som möjliggör trådlös överföring av energi från laddningsplatsen till fordonet.

Forskare har utvecklat den nya induktionstekniken med stora fordon i åtanke, särskilt eldrivna färjor som används för att transportera fordon och passagerare över vatten. Dessa färjor kräver en betydande mängd energi och behöver ofta laddas flera gånger om dagen. Genom att använda den nya tekniken kan färjor laddas trådlöst och mer effektivt vid ankomst till hamnen utan behov av en robotarm eller en människa för att ansluta kablarna.

Den nya tekniken kan också användas för andra stora fordon

Som lastbilar, bussar och tåg. Förutom att eliminera behovet av kabelanslutningar, kan den trådlösa laddningen även minska underhållskostnaderna genom att minska slitage på kabelanslutningar och spara tid genom att fordonen inte behöver stanna på specifika laddstationer.

Sammanfattningsvis

Forskare har nu utvecklat en spännande ny teknik för trådlös laddning av batterier som har potentialen att revolutionera hur vi laddar stora fordon och eldrivna färjor. Genom att eliminera behovet av kabelanslutningar och möjliggöra smidigare laddning kan den här tekniken göra det möjligt för fordon att fortsätta sin resa utan onödiga förseningar.

Vill du läsa mer i detalj om detta så läs denna artikel från Chalmers tekniska högskola med Yujing Liu, professor i elkraft vid institutionen för elektroteknik.

Författare

Jan-Erik Lindbloms Enskilda Firma | + posts

Skribent, Copywriter, översättare bosatt strax utanför Sundsvall