Idag bjuder jag som utlovat på min vän Måns super smarriga och saftiga bananbröd – vad kan passa bättre när det är Vasaloppet och vi som inte själva kämpar på i spåren sitter i våra TV soffor och hejar på. Då behövs ju något riktigt gott och Måns bananbröd är perfekt.

Vem är då Måns undrar ni säkert? Jo Måns driver sedan några år tillbaka Österlen Surfcenter där han under sommarhalvåret erbjuder surf retreats i sitt vackra röda hus vid havet i Kivik och vintertid surfresor till världens charmigaste by i södra Portugal. Måns har gjort massa olika saker i livet och hans ständiga nyfikenhet är en del till varför han är en av mina stora inspirationskällor.

I sin ungdom var Måns en lovande fotbollsspelare i Åtvidagbergs FF och redan där blev just bananer en del av hans dagliga näringsintag. Faktiskt till den graden att hans lagkompisar kallade honom “bananmannen” eftersom han alltid gick omkring med ett gäng bananer i fickan. Måns lovordar bananerna som en perfekt aktivitetsfrukt och om det är någon som vet vad man behöver få i sig efter en lång dag bland vågorna eller på fotbollsplanen så är det ju Måns.

“Bananen har jagat mig hela livet”

Det här receptet kom till precis när Måns börjat bygga upp sin surfskola i Kivik och när stället hette “Coffee & Waves”. Förutom surflektioner bjöds det också på kaffe och bananbröd och varje morgon i ottan gick Måns upp och bakade. Sedan dess har receptet utvecklats och idag innehåller det t ex choklad vilket det inte gjort från början.

Precis som Måns själv säger så blir bananbrödet till och med ännu godare när det stått en stund och skulle det mot förmodan bli några rester så håller sig brödet mjukt i flera dagar.

Ingredienser till ett bröd

2 dl vetemjöl

2 ägg

Helst små, bruna matbananer 10 st. Annars 5 st vanliga rejält mogna bananer

250 g smör

1 tsk bakpulver

1 chokladkaka, ca 150-200 g

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda vetemjöl och ägg. Mosa bananerna och blanda ner i mjölet och äggen. Smält smöret och häll ner i bananblandningen. Rör om väl. Tillsätt bakpulver. Smält chokladkakan och häll ner i smeten. Blanda allt ordentligt.

Häll smeten i en brödform och grädda ca 20 minuter i ugnen. Låt kakan vila och kallna en stund innan du serverar den.

Smaklig måltid!

Författare

+ posts

Göteborgare med stort samhällsengagemang som också brinner för litteratur och skrivande. Arbetat länge inom civilsamhället både i Sverige och utomlands. Pluggar nu skrivande på heltid på Österlens Folkhögskola.