MAT OCH DRYCK Idag den 19 februari är det fastlagssöndagen och då kan man ju tänka sig att ett recept på semlor vore på sin plats eftersom det är fettisdagen på tisdag. Men icke! Dels för att det vimlar av fantastiska semlerecept där ute men faktiskt också för att semlan inte tillhör min personliga favorit. Skulle ändå en semla släntra sig över tröskeln här hemma så delar vi på den alla tre; sonen skrapar av vispgrädden, jag gröper ur mandelmassan och dottern äter upp bullen.

Lite kuriosa kring själva fastlagssöndagen är ju ändå alltid spännande.

Inom kort inleds enligt den kristna traditionen den fyrtio dagar långa fastan före påsk. Detta som ett minne av hur Jesus led under de fyrtio dagar då han fastade när djävulen frestat honom med all makt på jorden.

För att inleda fastan började man med tre dagar där man åt gott och rejält för att stå sig under själva fastan. Dessa dagar kallas fastlagen och börjar alltså idag, på fastlagssöndagen. Imorgon, måndag kommer den så kallade bull måndagen eller korv måndagen som den också kallades och därefter fettisdagen på tisdag. Fettisdagen är ju kanske den nu för tiden mest kända dagen eftersom den så starkt förknippas med semlan som många gillar. Enligt traditionen bakade man en fettisdagsbulle på det finaste vetemjölet och såg till att den var rejält kaloririk med både grädde och mandelmassa. Ordet semla kommer från simila och är latin och betyder “det finaste vetemjölet”.

Förutom att äta ordentligt under fastlagen så förekom det, och fortfarande gör i framför allt katolska länder en hel del firande och festliga upptåg under dessa dagar. Mest kända är nog karnevalen i Rio de Janeiro eller Mardi Gras karnevalen i New Orleans. Ordet karneval kommer från latinets “carne vale” och betyder “farväl kött” eftersom man sedan under själva fastan inte åt kött.

Här uppe i norden där pampiga karnevaler inte fick samma fäste firade man på sitt sätt och med andra upptåg. Bland annat lekte man en lek som hette “slå katten ur tunnan” där leken gick ut på att pojkar och unga män red mot en upphängd tunna som man skulle slå sönder. När tunnan föll i bitar av slagen ramlade katten som tvingats in i tunnan ut.

Man kunde även ”åka långt lin”. Då tog man skidor eller kälke och åkte utför backarna, och att åka långt ansågs vara lyckosamt. Man trodde att den som kom längst skulle få det mest högväxande linet vid skörden.

Även om många av oss kanske inte fastar nuförtiden så tänker jag ändå att vi kan slå lite på stort och laga en riktigt god kötträtt denna söndag. Jag är nyss hemkommen från Frankrike så vad passar bättre än en mustig boeuf bourguignon?

Här är hemligheten att ha i rökt pancetta (inte bacon eller sidfläsk),  rödvin från Bourgogne (finns i Sverige) och rejält med färska champinjoner. Och att så klart göra sitt eget potatismos där jag ibland smyger ner lite riven pecorino för att ge extra smak.

Som ni vet så har jag ju en tryckkokare och gör min boeuf bourguignon i den för att förkorta koktiden men det går självklart lika bra i en vanlig kastrull.

ca 6 portioner

Ingredienser;

ca 1,5 kg högrev

200 g rökt pancetta

10 små steklökar

2 morötter

2 vitlöksklyftor, pressade

2 kuber oxbuljong

1 liter kokande vatten

4 msk vetemjöl

60 g smör

5 dl rött vin, helst från Bourgogne

250 g små, färska champinjoner

1 knippe bladpersilja

ca 5 lagerblad

1 knippe färsk timjan

salt

peppar

1 kg mjölig potatis

50 g smör

1 dl mjölk

Ev ½ dl riven peccorino

 

Gör så här;

Skär köttet i kuber, ca 3 cm stora. Skala steklökarna. Skala och skär morötterna i runda slantar. Skala vitlöken. Skär pancettan i små bitar.

Smält smöret i kastrullen eller tryckkokaren och lägg i löken (inte vitlöken) och pancettan. Rör hela tiden och låt allt bli lätt gyllenbrunt utan att få en kraftig stekyta. Ta upp löken och pancettan ur kastrullen.

Stek nu köttbitarna i samma kastrull på hög värme så att de får en fin stekyta. Tillsätt morötterna.

Strö över vetemjölet under konstant omrörning.

Häll över det kokande vattnet och lägg i buljongtärningarna. Tillsätt den stekta löken och pancettan, den pressade vitlöken och rödvinet. Salta och peppra.

Lägg på ett lock och låt småputtra ca 2,5 timme. Använder du tryckkokare så öppnar du locket efter ca 45 min – 1 timme och smakar av om köttet är mört.

När köttet är mört tillsätter du champinjonerna (dela dem på mitten om de är stora) och låter koka ytterligare ca 20 min.

Under tiden grytan kokar klart så gör du potatismoset.

Skala potatisen och halvera den. Koka ca 15 min eller tills den är genomkokt. Värm mjölken.

Mosa potatisen med en gaffel eller en potatispress, tillsätt smöret och hälften av mjölken. Rör om och häll på mer mjölk tills moset fått den konsistens du önskar. Tillsätt riven peccorino.

Garnera köttet med färsk persilja vid uppläggning.

Bon appétit!

PS; Nästa söndag när det blir dags för recept igen från mig är det Vasaloppet och jag tänkte då bjuda på min surfarkompis Måns fantastiska Banana bread. Perfekt att mumsa på i TV soffan!

Författare

+ posts

Göteborgare med stort samhällsengagemang som också brinner för litteratur och skrivande. Arbetat länge inom civilsamhället både i Sverige och utomlands. Pluggar nu skrivande på heltid på Österlens Folkhögskola.