Framme på flygplatsen i Israel. Blir förhörd av en ung kvinna. Hon är arg, otrevlig och kall, men jag ser att hon har satt på sig en roll. Hon mjuknar när en äldre man i en högre uppsatt yrkesroll skäller på henne på hebreiska. Hon ser plötsligt ledsen och liten ut, kollar på mig och minns att jag är där. Går tillbaka till rollen. Maktbehov. Arg. Misstänksam. Ser hur hon rycker till när jag talar om att jag är från Sverige. Går tillbaka till rollen en sekund senare. Glömde hon av att hon är människa som oss och ingen är högre än den andra? Maktbehov. Arg. Misstänksam. Maktspel. Tar mitt pass och säger åt mig att sätta mig på bänken. Försöker skrämma mig genom dödsblickar som aldrig tycks sluta. Jag har gått i högstadiet förut.. Kommer igenom kontrollen efter diverse skrämseltaktiker.

“De är rädda” säger folket hemma i Sverige. Aa.. för deras egna ockupation. Militär på tak med AKs riktade mot 5 åringar.. militär på varje gata där de satt upp blåvita flaggor på andras land.. har man inte sett det på riktigt så tror man att det är tvärtom. Vem har rätt och vem har fel?

Att vara i Palestina och att se min 60 åriga Facebookvän från Sverige skriva på sin profil att Israel har rätten att försvara sitt land. Det är hans verklighet, visst, medan jag kör igenom det så kallade “Palestinska territoriet” omringat av Israelisk militär, vägar till för endast israeler, israeliska bosättningar, civila beväpnade med M16s, militärkontrollpunkter och Israeliska flaggor uppsatta överallt över det palestinska landet. Det får mig att undra vem som verkligen behöver beskydda sitt land från vem?

Mitt hjärta skriker för människorna som med inget vapen på sig bli trakasserade av människorna med vapen. Mitt hjärta gråter för aggressionen och provokationerna från dem människor som så kallat försvarar sig själva. Medan mödrarna till dem döda palestinska pojkarnas hjärtan gråter och skrikande ber att någon ska höra dem, ekar israelisk media över deras skrik. “Vi gör ingenting. Vi gör ingenting” Det spelar ingen roll vem det är som gör det. Vit, svart, gul, eller blå. En ockupation är en ockupation.

Men jag såg på Facebook att palestinierna.. Vem är det som talar sanning?

Författare

+ posts