Att få börja dagen med en varm kopp kaffe, med eller utan mjölk eller socker, är en njutning för en kaffeälskare. Kaffet har varit dyrt men nu kommer priset att sänkas rejält.

Ulf Mazur, grundare och vd för Matpriskollen, meddelar att ordinarie priserna för kaffet kommer att sänkas. De som väntat på att det ska komma extraerbjudande på kaffet behöver inte vänta så speciellt länge till. Enligt Mazur så kan vi se erbjudanden med tre eller fyra paket till lägre pris till påsken.

10 kronor per kilo billigare i det flesta fall.

Prissänkningen på kaffet kommer att hålla sig i några månader och kaffepriserna justeras fem gånger per år. Skörden i Brasilien är bättre än förväntat och efterfrågan av kaffe har minskat, därav så har lagren ökat och då faller priserna ner.

Fakta om kaffe och inflation: 

  • Kaffet ökade rejält i pris i fjol fram till i höstas, då priserna nådde en platå på mellan 120 och 150 kronor per kilo.
  • Nu under årets första veckor har priserna sänkts hos de stora kedjorna med omkring 10 kronor per kilo.
  • Kaffe säljs dock för vissa märken i mindre förpackningar än ett halvkilo, så det handlar inte fullt ut om en femma per paket.
  • Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter, och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående, och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.
  • I december steg inflationen enligt KPI-måttet till 12,3 procent på årsbasis, den högsta nivån sedan februari 1991.

(Källor: Aftonbladet och Statistiska centralbyrån)

Författare

Website | + posts