En svensk professor vid SU sade nej till en turkisk forskningsaspirant som ville göra praktik på Stockholms universitet. Detta med hänvisning till att Turkiet vägrar godkänna Sveriges Natoansökan.
I detta fallet uttryckte sig en medarbetare på ett oprofessionellt och oacceptabelt sätt, anser prefekten på institutionen. Den turkiska studenten hade blivit beviljad ett stipendium för utlandsstudier genom Erasmus-programmet och hon ville delta i ett forkningsprojekt vid Stockholms universitet. Hon mejlade den ansvarige professorn för att påvisa sitt intresse för praktikplatsen.
Svaret blev inte som hon hade väntat sig. ”Eftersom Turkiet inte låter Sverige gå med i nato, måste jag avböja”. Skrev professorn, enligt den turkiska tv-kanalen TRT World.
– Efter att ha läst svaret så vart jag chockad har den kvinnliga studenten sagt i en intervju med den turkiska kanalen.
– Det tog lång tid att processa det. Jag har mitt politiska perspektiv och han har sitt. Men det känns väldigt barnsligt och oprofessionellt.
Dagens nyheter har sökt professorn, som avböjer till att kommentera uttalandet. Men SU bekräftar att händelsen har skett och att den ansvarige för diskrimineringsfrågor är inkopplad i fallet.
Det är många som ansöker om forskningspraktik på SU. Även om det är omöjligt att ge alla sökande en plats ska de som söker bli bemötta med professionalitet, skriver institutionens prefekt.
Det har inte skett i kvinnans fall, menar han.
”Vi har även bett personen om ursäkt och erbjudit oss att hjälpa personen att försöka hitta en annan praktikplats.” I ett mejl till kvinnan skriver SU att professorns ton var olämplig. ”Vi accepterar inte diskriminering på några grunder, utan arbetar aktivt mot den sortens beteende. Vi har pratat med professorn i fråga och han erkänner att hans agerande var opassande och felaktigt”. Enligt TRT World har kvinnan nu erbjudits en annan forskningspraktik på universitetet, något presstjänsten inte kan bekräfta. Kvinnan är samtidigt fortsatt kritisk och säger att hon förväntade sig direkta påföljder för professorn. Studenten konstaterar också att en ursäkt direkt från professorn uteblivit.
– I det här skedet hoppas jag att han skulle skicka en ursäkt, men det har han inte gjort, och jag är besviken över det, säger hon till TRT.

Författare

+ posts

Skribent på Stockholmsnytt.se
catrine.hansson@xmedia.se