Dagar före nyårsafton 2021 startade en kampanjen mot svensk socialtjänst. Barn skickas från Sverige till ett annat land eller tillsammans med sina familjer. Kampanjen har nu fått en förnyad kraft.

Allt började den 28 december 2021, kampanjen mot socialtjänsten, när en person spred falska påståenden om socialtjänstens arbete om LVU i en islamisk plattform på YouTube. Spridningen ökade markant under januari och februari 2022.

Dagens Nyheter har frågat alla Sveriges 290 kommuner om bland annat hur detta påverkat socialtjänsten, 208 kommuner hade svarat. Ungefär 40 procent har uppgett att de är påverkade i någon mån.

Socialtjänsten har fått hot och uthägningar av de anställda. Ett ärende i Kalmar är att en familj som lämnat landet på grund av information som är felaktig om hur arbetet enligt LVU går till, efter ett tag fick socialtjänsten kontakt med familjen och de va väldigt tydlig med att säga att de har läst om hur socialtjänsten ”egentligen” jobbar som.

Säkerheten har stärkts genom vakter och personlarm hos flera socialtjänster. I Huddinge fick man tag i en man som hade skickat ett anonymt hotbrev till de som jobbar inom barnärenden, detta polisanmäldes och fick ha väktare i flera veckor. Dagar före nyår var en man som lämnat en teckning till Blekinge kommun i budskap med att ”avrätta barnkidnapparna”.

Även i Göteborg gjorde en polisanmälan nyligen angående en Tiktok-video att en man hade planer om ett attentat mot socialtjänsten, han nämnde också vapeninköp.

Socialsekreterare har tvingats flyttat till en hemlig adress, omhändertagna barn kan inte gå till skolan på grund av att de exponerats, samt att deras säkerhet står på spel. I vissa fall har socialtjänsten undvikit tvångsomhändertaganden av barn på grund av rädsla eller av hot.

Thereze Lundborg, enhetschef för barn och familj vid socialtjänsten i Kalmar, berättar för DN att de har träffat många familjer som refererar till desinformationen och att de inte behöver leda till att man lämnar landet, men kanske att man inte medverkar i kontakt med dem. Detta påverkar väldigt mycket och inte minst barnen.

Läs mer om LVU på socialtjänstens hemsida

(Källa: Dagens Nyheter)

 

Författare

Website | + posts