Passa på att se kommande spännande föreställning den 12-21 januari i Kulturhuset på Stadsteatern i Soppteaterns salong . Föreställningen handlar om den kända skådespelerskan Hedy Lamarr, som ansågs som världens vackraste. Hennes skönhet var en inspiration för Disney i hans tolkning av Snövit.

Vad många inte känner till är att hon även var uppfinnare. Hon föddes 9 november 1914 i Wien som Hedwig Maria Kiesler. Hon dog 19 januari i Orlando, Florida. Hedy Lamarr ligger bakom uppfinningen Secret Communication System, tillsammans med  George Antheil. Uppfinningen gjorde det möjligt att ha ett automatiskt frekvensbyte. Det skulle göra att det svårt att spåra de radiostyrda torpeder som då fanns. Denna ”bandspridningsteknik” som Lamarr var med om att skapa är grunden till dagens teknik med Wi-Fi och Bluetooth  för mobiler och andra trådlösa enheter.

Föreställningen

Hedys uppfinning är det som nu möjliggör att denna föreställning kan visas både på plats och digitalt där publiken har möjlighet mötas och se varandra. Anna Ståhl och Erik Rosales berättar både genom dans, robotteknik och miniatyrkonst berättelsen om Hedy i 30-talets Hollywood.

Biljetter

Föreställningen visas den 12e, 20e, samt den 21 januari klockan 12:00 alla dagar.
Biljetter:: 260 kronor i teatern, 80 kronor digital föreställning.
Biljetter köper du här.

Författare

+ posts