RECEPT Här kommer mitt egna, väl beprövade recept på den fantastiska kakan Burnt Basque -en ugnsbakad cheescake som ska ha en lite bränd yta för att ge dels det typiska, rustika utseendet men också en unik smakkombination mot den krämiga och silkeslena konsistensen av själva kakan.

Kakan håller sig flera dagar i kylskåpet och skulle den ändå inte bli uppäten går den utmärkt att frysa och sedan tina långsamt ( jag har tinat den i micron när jag blev alltför sugen och otålig – det funkade men var inte optimalt då den är godast kall eller möjligtvis rumsvarm).

Kakan är dessutom mycket enkel att göra och kan göras såväl laktos- som glutenfri.

Burnt Basque kommer ursprungligen från San Sebastian, en stad vid den spanska Atlantkusten. År 1990 skulle kocken Santiago Rivera som jobbade på restaurangen La Viña lägga till desserter på menyn och uppfann då den här kakan. Det blev en enorm succé och idag är Burnt Basque känd över hela världen och mängder av besökare vallfärdar till La Viña för att äta den.

Grundreceptet består av färskost, socker, ägg, vetemjöl och grädde men här kan man experimentera lite. Jag har använt majsstärkelse istället för vetemjöl för jag tycker den blir lite luftigare då, plus att den ju blir helt glutenfri. Ibland har jag också tillsatt lite vanilj (antingen vaniljsocker eller skrapet av en vaniljstång) vilket också blir väldigt gott även om det absolut inte är något måste. Ytterligare en variation är att tillsätta lite citron vilket också blir väldigt gott.

Några tips (jag har lärt av mina missstag) är att:

 • Färskosten bör vara rumsvarm, konsistensen blir då bättre på kakan.
 • Formen ska kläs med helt bakplåtspapper, alltså klipp inte till det för att passa formen utan låt det sticka upp över kanterna och lägg det omlott i botten. Smeten riskerar annars att rinna ut när den gräddas.
 • Kakan ska gräddas på hög värme så att den får den typiska lite brända ytan. Insidan ska vara lös och dallrig när du skakar formen försiktigt – den kommer sätta sig när den kallnar. Gräddar du den för länge kan den bli lite grynig och inte riktigt så där krämigt god.
 • Kakan blir faktiskt bäst dagen efter så att den hinner kallna i rumstemperatur och sedan stå i kylskåp över natten. Gör du den ändå samma dag som den ska ätas så ge den i alla fall ca 5 timmar i kylskåp efter att den svalnat.

Det här receptet passar för en form som är ca 24 cm i diameter och ca 8 cm hög. Har du en större form går det så klart också bra, då blir kakan bara lite lägre.

Ingredienser

 • 800 g naturell färskost (t ex Philadelphia, 4 paket à 200g)
 • 3 dl strösocker
 • 6 ägg
 • 1 tsk salt
 • 5 dl vispgrädde
 • 3 msk majsstärkelse (eller 4 msk vetemjöl om du föredrar det)

Alternativa tillägg

 • 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
 • 1 citron (skal + 1 msk av saften)

 

Gör så här

 1. Klä en form med löstagbara kanter med bakplåtspapper. Låt pappret sticka upp ca 5 cm ovanför kanten och lägg pappret omlott i botten. Ställ formen på en plåt (ej galler ifall det skulle rinna över  under gräddning)
 2. Ugn 240 grader över- och undervärme (inte varmluft)
 3. Lägg färskost och socker i en stor bunke. Om du vill ha i vaniljstång eller vaniljsocker så blandar du även i detta. Använder du vaniljstång så delar du denna på längden och skrapar ur fröna som är inuti med en vass kniv. Vispa allt med elvisp i ca 3 minuter eller tills sockret löst upp sig och smeten ser krämig och len ut.
 4. Sikta ner majsstärkelse och salt i smeten och blanda väl.
 5. Tillsätt ett ägg i taget under konstant vispning. Tillsätt finrivet skal av citronen och 1 msk citronsaft om du önskar.. Det är som sagt inget måste men ger en god syrlighet.
 6. Fortsätt vispa och tillsätt grädden lite i taget. Vispa allt ca 2-3 minuter.
 7. Häll smeten i den bakplåtsklädda formen. Det gör inget om smeten fyller hela formen och även når upp på pappret ovanför.
 8. Ställ plåten med kakformen i mitten av ugnen och grädda ca 35 minuter. Kakan ska se delvis bränd ut på toppen när den är klar men samtidigt vara dallrig inuti när du försiktigt skakar på formen.
 9. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan in i kylen minst 5 timmar men helst över natten.
 10. Innan servering lossar du försiktigt den löstagbara kanten och tar bort bakplåtspappret som täcker kanterna. Jag brukar låta bottenplattan och bakplåtspappret i botten av kakan vara kvar för att inte riskera att den går sönder.

Kakan är god såväl kylskåpskall som rumstempererad.

Bazkari ona izan! Smaklig måltid (på baskiska)

Bild: privat

Författare

+ posts

Göteborgare med stort samhällsengagemang som också brinner för litteratur och skrivande. Arbetat länge inom civilsamhället både i Sverige och utomlands. Pluggar nu skrivande på heltid på Österlens Folkhögskola.