KALLA FALL Carl-Eric Björkegren var en av de som gjorde de mest spektakulära fastighetsaffärerna i slutet på 1980-talet, bland annat så ägde han Sagerska palatset och Wennergrenska palatset. Han köpte fastigheter till mycket hög belåning och 1987 hade han en uppskattad förmögenhet till 2,5 miljarder kronor. Han bodde i en enorm villa på 2000 kvadratmeter fördelade på 30 rum.

 

1994 var Björkegren 74 år och hade, tre år tidigare, försatts i personlig konkurs och hade så smått börjat isolera sig i sitt hus i Viken, Helsingborg. Den 2 juni samma år hade han en flygning inbokad från Skåne till Stockholm men så försvinner Björkegren. Första tanken var att han lämnat landet frivilligt för att leva lyxliv utomlands med undanstoppade pengar och snart började det strömma in rapporter från turistande svenskar som sett honom på olika platser i världen. En annan teori är att han dödats av inbrottstjuvar eller rånare som gissade, eller visste, att den gamle mannen hade en del kontanter hemma.

I villan fanns, enligt SVD , tecken på slagsmål och spår av att någon försökt bryta sig in i kassaskåpet.

Trots att ingen kropp hittats så övergick sökandet till att bli en mordutredning och Carl-Eric dödförklarades 2005 av Stockholms tingsrätt. Sedan lång tid tillbaka är polisen helt övertygade om att Björkegren mördats

Konkursen efter Björkegren avslutades 2003, efter tolv års arbete. Tillgångarna i form av bankmedel, aktier och fordringar var 64 miljoner kronor och skulderna 1,3 miljarder.

Så länge ingen kropp hittats lever den färgstarke Sandvikdirektören vidare som en av de stora gåtorna i svensk kriminalhistoria.

Polisen behöver hjälp med att lösa försvinnandet av Carl-Eric Björkegren. Har du information?
E-post: kalla.fall-region.syd@polisen.se
Tipsformulär: Polisen i polisregion Syd
Telefon: 114 14, be om att få prata med Polisens Kontaktcenter (PKC) om kalla fall i polisregion Syd.

Författare

+ posts