Det är inte ovanligt att det kommer nya lagar efter årskiftet och vissa har inte koll på de nya lagarna som kommer. Här är lagarna som kommer gälla 2023 och som man bör ha koll på.

 1. Rätten att jobba kvar till 69 år. Tidigare var åldern 68 år, alltså höjt med ett år. Du har rätten att jobba kvar på ditt arbete tills du blir 69 år men kan jobba längre än så om man är överens med sin arbetsgivare.
 2. Höjd pensionsålder. Du kan nu ta ut din allmänna pension då du är 63 år, alltså har det höjts med ett år och tidigare var 62 år.
 3. Skattesänkning för personer över 65 år. Gäller för personer som fyllt 65 år och vill fortsätta jobba.
 4. Höjt reseavdrag. Beloppet höjs för arbetsresor som får dras av med egen bil eller förmånsbil. Med egen bil höjs det från 18,50 per mil till 25 kronor per mil. Förmånsbil höjs från 6,50 om man kör diesel och 9,50 med annat drivmedel.
 5. Sänkt drivmedelsskatt. En glädje för många! Den 1 januari sänks bränslet tillfälligt med 80 öre per liter, men det blir lägre.
 6. Hårdare regler för nikotinprodukter. Den 1 januari omfattas tobaksfria nikotinprodukter av produktkrav samt märkeskrav med tillhörande straffbestämmelser. De ska ha hälsovarningar och innehållsdeklaration.
 7. Hårdare straff för trafikutbildning utan tillstånd. Den 1 januari är det i större utsträckning än tidigare år straffbart att bedriva trafikutbildning utan tillstånd. Straffet kommer att skärpas för den som driver daglig utbildningsverksamheten. Utöver detta så är det även straffbart att övningsköra med personbil, buss, lastbil och motorcykel utan identitetshandling.
 8. Kroppsvisitering vid högskoleprov. Mer kontroller kommer att sättas in vig högskoleprov, detta för att undvika mera fusk. Detta kommer utfärdas av ordningsvakter vid in- och utpasseringar från provlokalen.
 9. Högre skatt på alkohol. En starköl kommer bli 25 öre dyrare och en flaska rödvin blir 1 krona dyrare.
 10. Katter ska registreras på Jordbruksverket. Den 2 januari måste alla katter registreras hos Jordbruksverkets nya kattregister. Detta är för att katter som blivit förvildade ska komma hem till sina ägare. Alla katter som är födda 2008 och ner till 4 månader gamla ska registreras.
 11. Samverkan mot terrorfinansiering. Från den 1 januari måste myndigheter banker och kreditinstitut samverka ännu mer för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. Aktörer som är berörda måste från årsskiftet lämna uppgifter även om det omfattas av sekretess eller tystnadsplikt.
 12. Snabbare lagföring vid brott. Personer som begår brott ska lagföras snabbare och processen effektiviseras. Tingsrätter ska bedöma snabbare och att delgivning om brott ska också gå snabbare om misstankarna riktas mot personer som är under 18 år.

På Regeringen kan du läsa mer om de lagar som är och kommer att gälla.

Författare

Website | + posts