Vet du inte vart du skall göra av din fyrbenta vän under dagtid när du jobbar? Ta med honom till kontoret om det är möjligt! Nedan kan du läsa mer om just detta!

Vad många kanske inte tänker på är att hunden inte får lämnas ensam en hel arbetsdag, det mår den inte bra utav. En hund är en social varelse som behöver mycket stimulans och sällskap. En gräns på 6 timmar är vad en hund klarar av att lämnas ensam under en arbetsdag, men det är ändå ingenting som rekommenderas.

Kanske kan det vara en god ide att ta med din fyrbenta vän till kontoret under dagen. Om det inte går att lösa med hundvakt eller med ett hundpensionat?

Hundpensionat brukar vara en god ide, men det kostar också en hel del pengar att lämna in vovven på hundpensionatet. Många känner kanske också att det är roligare att få umgås med sin hund även över dagen och inte lämna bort den. Om du har tänkt ta med dig hunden till företaget kan det vara bra att tänka på följande: hör dig för med chefen och

medarbetarna först att det är okej att ta med dig hunden till lokalen. Se till att det inte finns någon ¨ person som är allergisk mot hundar på ditt arbete, kan bli en smärre katastrof annars.

Försök om möjligt inreda ett rum eller åtminstone en plats avsedd för hunden på kontoret. Det behöver inte

vara en särskilt stor plats, men det kan åtminstone vara så att det får plats med hundens sov koja och favoritleksak.

Även hundar behöver stimulans under dagen! Försök att avsätta några tillfällen under dagen för en promenad med din vän. Hunden mår inte bra av att enbart vistas inomhus, utan behöver också få frisk luft och motion. Kanske kan du avstå den där kopp kaffet runt tre för en promenad med hunden istället?

Enligt en studie från USA, från Virginia Commonweath-universitet undersöktes de anställda på en arbetsplats där det befann sig 20-30 hundar. Det visade sig att hunden fungerade som en buffert mot stress under arbetsdagen.

Viktigt att tänka på om du skall ta med din hund till jobbet är att det är en hundvänlig miljö.

Det är viktigt att uppfostra hunden och lära den när det är tid för lek respektive tid för vila, annars kan det snarare bli ett störningsmoment under arbetsdagen och det är ju inte meningen

Hör dig för med dina kollegor, kanske kan det vara så att det är fler än du som har hund hemma och som också skulle behöva komma till en stimulerande miljö under dagtid? Ni skulle kunna bilda en hundklubb på kontoret, om det finns fler människor med hundar. Ta gemensamma promenader med hundarna och dessutom ha ett gemensamt intresse att diskutera på kafferasten.

Enligt en studie från Statens lantbruksuniversitet, tyckte 59 % av arbetsgivarna att en hund kunde bidra till en social och mer trivsam arbetsplats. Det visar sig också att mer än varannan hundägare skulle ta med sig hunden till arbetet om de bara fick möjligheten till det. Klas Nilsson som är kanslichef på Manimals, en ideell organisation som vill öka kännedomen om sällskapsdjurs positiva effekter, han menar att vi är ganska noga med att dela upp arbetsliv och privatliv. Och hundar tillhör det privata livet. Men många Men han menar samtidigt också att gränserna håller på att suddas ut betydligt. Vi är ju till exempel mycket mer nåbara idag även i privatlivet via mejlen och mobiltelefonen, något som knappt existerade för 25 år sedan.

Vad ska man då tänka på om man vill ta med sig hunden till jobbet? Jo, hundar liksom människor mår bra av fasta rutiner.

Att veta när det är tid för vila, lek respektive matdags gör det enklare för både hundägaren och hunden själv. Likaså att hålla disciplin på hunden och inte låta han eller hon störa kollegorna under arbetstid. En hund som vet om vart gränserna går blir också mer lydig och tolerant. Samtidigt kan hunden tillföra väldigt mycket glädje och värme till kontoret. Se också till att ha en dialog med alla anställda på kontoret så att de vet vad som gäller när det vistas hundar på kontoret. Samt att alla är med på vad som gäller, det är även bra att kolla upp så att ingen i personalen är allergisk mot pälsdjur, då det kan bli ett problem.

Studier har även påvisat att hundar sänker blodtrycket hos oss människor och bidrar till en mer lugn och harmonisk atmosfär. Det finns inga lagar eller andra förbud mot att ta med sig hunden till jobbet. Det är helt och hållet upp till arbetsgivaren i samråd med de anställda vad som skall gälla med djur på jobbet.

Författare

+ posts

Skribent på Stockholmsnytt.se
catrine.hansson@xmedia.se