Det är många som använder ljus och tänder dem så här års, speciellt i jul, mellandagarna och under nyår, men också under övrig tid på det mörka vinterhalvåret. Men vad många kanske inte känner till, det är att inomhusljus kan vara farliga för hälsan. Åtminstone om man har dem tända hela tiden.

Vi har pratat med Aneta Wierzbicka, forskare vid Lunds universitet, som länge har studerat hur levande ljus påverkar inomhusluften.

  • Hur pass farliga är de levande ljusen egentligen?

Det finns inget exakt svar på den frågan. Men jag har forskat länge om just förbränning och luftburna partiklar. Vi försöker i den möjligaste mån att undvika förbränning för det har -visat sig att det skapar föroreningar och kan leda till andnings och hjärtproblem Då vi bränner ljus så bildas det små partiklar- vilken typ av partikel beror på vad ljusen är gjorda av och hur vi bränner dem.

 Vad är det som gör dem farliga?

  • Det är just ljus med en fladdrande låga som är farliga. Detta beror på att det produceras mer sotpartiklar som ibland syns, ibland inte. Utsläppen varierar mycket med vilken ljusmassa och veke som används. Det handlar också om hur man kombinerar ljusmassa och veke, så det kräver en stor erfarenhet och kunskap för att få fram rätt kombination. Vissa ljus ökar utsläppen ju längre de brinner
  • Vilka ljus ska man välja för att minska föroreningarna?
  • – Jag kan inte säga att man ska använda stearin eller paraffin. Det beror på hur   materialet iljuset kombineras med veken, vilket gör att ljuset brinner långsammare, snabbare eller mer fullkomligt.  Det kräver stor erfarenhet och kunskap att få fram rätt kombination. Det bästa man kan göra är att se till att man inte har den här fladdrande lågan. Att ljus har lukt eller färg innebär fler tillsatser så det är bra att välja ett vitt ljus utan doft. Vanliga vita stearinljus till exempel.

Författare

+ posts

Skribent på Stockholmsnytt.se
catrine.hansson@xmedia.se