Jul och nyår samt mellandagarna är för många människor festhögtider. Och inte minst helger då knarket florerar vilt i stadens krogmiljö.

Polisen i region Stockholm är en aktör i nätverket Krogar mot Knark, som skall verka för att minska spridningen och användningen utav narkotika på stadens klubbar och krogar.

Polisen märker att det sker narkotikahandel och brottslighet med det på flera olika nivåer. Både de personer som sysslar med narkotikahandel på en global nivå, men även de som säljer lokalt i själva Stockholm.

Med kampanjen Krogar mot Knark vill man påvisa hur dåligt det är med narkotika, både för en själv och omvärlden. På ett personligt plan vet ju de flesta att det är mycket skadligt för hälsan. Ur andra perspektiv bidrar det till våld, brottslighet och övergrepp. Det bidrar även till att regnskog skövlas och det bidrar till finansiering av terrororganisationer, krig och mord.

– Vi vet att många i målgruppen vill göra mycket medvetna val. De köper ekologisk mat, väljer vegetariskt framför kött och tåg framför flyg. Samtidigt tänker inte alla på att även droger påverkar deras omvärld. Med den här kampanjen vill vi uppmärksamma dem på det. Budskapen är baserade på flera rapporter och studier som visar hur droger påverkar långt många fler än de som använder drogerna, säger Johanna Gripenberg, chef och forskare på STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem).

Droger leder många gånger till en ökad osämja i samhället, otrygghet och brott och en känsla av att aldrig vara riktig säker. Tillsammans behöver vi öka kunskaperna och riskerna med drogers baksidor och denna kampanj syftar till det.

Författare

+ posts

Skribent på Stockholmsnytt.se
catrine.hansson@xmedia.se