Malta – en av Medelhavets pärlor. Malta är en mysig ö, belägen söder om Italien och Sicilien, mitt i Medelhavet. Jag kommer hit i slutet av april, för en veckas semester.

En av de första sakerna som slår mig vid ankomsten, är skillnaden på vädret mellan Sverige och Malta. Medan våren ännu fortfarande är i antågande hemma i Sverige, så känns det som full högsommar här nere. De flesta dagarna står solen högt och himlen är molnfri. Endast en svag havsbris jämnar ut hettan. Sommartid blir det väldigt hett härnere, då kan temperaturen utan problem stiga upp emot 40-graderstrecket.

En av de första dagarna bestämmer jag mig för att åka ut med båt, för att få se mer utav Maltas
skärgård och omgivningen till havs. Sagt och gjort, åker jag, tillsammans med ett tjugotal andra turister ut för att utforska omgivningen.
Dagen är varm och solen gassar. Vi passerar en stor hamn, full med båtar av olika de slag. De flesta är ganska pampiga segelbåtar. Även en hel del stora fartyg passerar här, då Malta ligger i korsningen mellan Nordafrika och Europa.

Jag ser Valetta på avstånd, och förundras över hur gammal den staden ser ut. Med sin speciella byggnadsstil och sina vita och beigea stenhus, är Valetta definitivt värd
ett besök framöver. Valetta är Maltas huvudstad. Här på ön är blandningen av nationaliteter
uppenbar. Malteserna utgör ca 400,000 invånare, medan de utländska som jobbar här är nästan lika många. Ön i sin tur är ungefär lika stor som Orust hemma i Sverige, då är det lätt att förstå att denna lilla ö mitt i medelhavet är väldigt tätbefolkad.
Då jag under min vecka härnere testar olika restauranger och typer av mat, inser jag vilken blandning av kulturella influenser som finns att tillgå här. En dag äter jag pasta med lax som har italiensk inspiration.

En annan dag äter vi smakrik kyckling på en Indisk restaurang. Den tredje dagen testar vi en mexikansk restaurang, variationen går inte att undkomma.

Det går även att hitta mer traditionella caféer och till och med de internationella kedjorna Subway och Mcdonalds. Även Engelsk mat som Fish and chips är möjligt att finna härnere. Kort sagt är
blandningen av kulturella influenser från både Europa och Nordafrika väldigt stor.
Malta har vänstertrafik, då Ön koloniserades av Britterna förr i tiden. Vill man ta sig runt med buss är det inga problem. Det går regelbundet många turer över hela ön med buss. Priset för en heldag med buss runt hela ön ligger på ca 25 kronor. Det är också möjligt att åka vattentaxi mellan vissa städer. Eller varför inte passa på att åka båt runt omkring i Maltas skärgård?
En av kvällarna bestämmer vi oss för att gå ut och upptäcka Maltas festliv. Här finns det mycket olika barer och klubbar att välja emellan.

Vi börjar med att äta middag på en restaurang, jag och några andra tjejer. Sedan drar vi oss vidare och kommer till festområdet. Det är lördag, musiken är hög och människor glada. Det blir en trevlig kväll och en inte alltför sen natt. En annan dag bestämmer jag mig för att åka till Golden Bay. Sagt och gjort åker jag buss ungefär en timme från Gzira där jag bor, ut till Golden Bay.

Golden Bay är mycket vackert. Solen gassar och ett fåtal turister har börjat anlända till sandstranden. En försäljare gör ett tappert försök att sälja en båttur till några grottor, det går sådär. Jag går ner för att bada, ännu är vattnet ganska kallt. Men när jag väl doppat mig är det svalt och behagligt, solen som värmer gör det helt okej.

Här i Golden Bay är det sådär vackert som bara Medelhavet kan vara. Stranden breder ut sig och vid båda sidor om stranden tonar bergen upp sig. En restaurang och ett café finns beläget inom någorlunda räckhåll för oss turister. Jag spenderar många timmar med att sola och bada denna vackra vårdag. Malta är utan tvekan en charmig ö, där det finns mycket att se och uppleva. Vill du vara säker på att få bra väder och sol, rekommenderar jag att du åker mellan april-oktober. Då är det garanterat solsäkert därnere. Som turist är det ett relativt billigt land att vistas i. En måltid ligger runt 7-10 Euro (inklusive dricka). Sedan finns det en uppsjö olika aktiviteter att testa på och sysselsätta dig med, när du väl är här!

Författare

+ posts

Skribent på Stockholmsnytt.se
catrine.hansson@xmedia.se