Allting är på låtsas, tänkte hon åter. Jag har blivit någon annan än den jag uppfattar mig som. Men jorden snurrar som vanligt och ingenting har egentligen hänt och snart vaknar jag och blir åter den person som jag vill vara.

Kan man fly från sitt förflutna? Har man rätt att fly från det förgångna? Börja om och bli någon annan? Var går gränsen mellan vad som är moraliskt försvarbart och vad som är en förövares ondsinthet?

Kirsten drabbas av en oväntad förlust som väcker minnen till liv. I ett försök att bearbeta både minnen och sorg reser hon så långt bort man nästan kan komma, till Bali. Här bland vykortsvackra stränder, surfare och tempel tänker hon att det kommer gå att skapa sig själv på nytt. Verkligheten blir dock snabbt en helt annan;  hon möter Max som visar sig ha ett minst lika trasigt förflutet som hon själv. De två flätas samman av en rad händelser där till slut ingen av dem längre vet vem som behöver den andre mest. Allt drivs mot ett oåterkalleligt ultimatum, ställs på sin spets och blir en kamp för överlevnad.

Bengtsson och Wigers har skapat en tät spänningsroman som subtilt byggs upp redan från bokens första sidor. En starkt framåtdriven berättelse vävs skickligt samman med frågor om moral, vem man kan tvingas bli om man måste, hur vår historia präglar oss och frågor kring hur långt man är beredd att gå för att rädda sig själv.

En människa är den hon låtsas vara. Och därför måste vi vara försiktiga med vad vi låtsas vara.

Utgivningsdatum: 2022-11-22

Utgivare: Lava Förlag

Peo Bengtsson har skrivit flera romaner sedan tidigare: Mannen utan ryggrad, Kärleken passerade här en gång, Så länge du är min syster, Vara Frank, Min bästa väns fru och Vindstilla dagar på öde platser.

Valle Wigers romandebuterade 2013 med uppväxtskildringen God natt, oktober. Han skriver regelbundet kulturjournalistik, har publicerat flertalet noveller och är författare till en guidebok om Berlin som kommit ut i tre upplagor. Därtill är han verksam som skönlitterär översättare från tyska.

Författare

+ posts

Göteborgare med stort samhällsengagemang som också brinner för litteratur och skrivande. Arbetat länge inom civilsamhället både i Sverige och utomlands. Pluggar nu skrivande på heltid på Österlens Folkhögskola.