Vinter och snö är både älskad och hatad av de flesta, men hur ligger det till när det gäller lagarna i trafiken under vinterhalvåret? Lagarna ändras för fordon under vintern och kan ge dryga böter och även indraget körkort.

Snö, is och kallt är vad vi väntar oss just nu. Snön faller från himlen och hamnar sedan på marken och bli kvar där ett bra tag. Lampor börja lysa fint i familjehusen och julen närmar sig med stormsteg och kallare blir det. Men har du koll vad som gäller i trafiken?

När det är kallt ute, snön har lagt sig på bilen och rutorna måste skrapas samt att det är tidig morgon och vill ge sig till jobbet eller liknande. Bilen står på tomgång medan du sopar av och skrapar rutorna. Det är i många ställen förbjudet och detta kan ge 1000 kronor i böter och på många ställen får man bara ha bilen i tomgång i 1 minut.

Många kanske inte heller har tid att stå och skrapa rutorna runt om på bilen och fryser händerna av sig, men, om man bara skrapar en liten del av rutan och sedan åker iväg kan detta leda till vårdslöshet i trafik och värsta fall indraget körkort. Så skrapa rutorna noga.

När man är ute och kör så ska man även se till att registreringsnummret på bilen är rent och ska kunna avläsas, så bort med smuts och snö för detta kan även leda till 1500 kr i böter.

Billjusen runtom bilen ska vara synliga och detta ska hållas rena. Böter på detta kan bli 1600 kronor vilket man kan göra annat roligt för.

Men vinterdäck då? Vad gäller det när man har släpvagn eller husvagn?

Har du en släpvagn eller husvagn ska däcken ses över. Kör man med dubbade däck ska även släpet ha det och så ska vinterdäcken ha ett mönsterdjup på 3 millimeter. Om man inte kör med dubbade däck på släpet då bilen har det så kan man få böter på 1400 kronor.

Snö på bilen kan även ge böter då det är totalt omöjligt att säkra snön på taket eller motorhuven, detta är så kallade bristfällig förankrad last. Så man kan inte spänna fast snön med till exempel spännband. Böterna på detta kan bli 1500 kronor om polisen stoppar dig. Även så är det farligt då snön lossnar från motorhuven eller taket så de hamnar på ett fordon bakom och råkar ut för en olycka, vilket man helst inte vill bli delaktig i.

Så om du ska ut på vägarna så se till då att bilen inte har snö på taket eller huven, skrapa rutorna runt om bilen, inte ha bilen på tomgång samt att kolla däckens mönsterdjup.

(Källor: Uppskattat , Hcbil )

Författare

Website | + posts