Svensk Reggae- en mix av olika stilar och samhällen av Catrine Hansson Den svenska reggaekulturen är så gott som outforskad i vetenskapen.

Men nu har en svensk forskare gjort en djupdykning i Svensk reggae, bara för att finna att det är en Hybridkultur mellan Bob Marley och Peps Persson, för att hårdra det.

Reaggekulturen härstammar ifrån Jamaica och har sina rötter i politiska och kulturella undertoner. Detta beblandas i Sverige med lite olika stilar, enligt forskaren Emilia Frölich. – Det beror på att i storstaden försöker man efterlikna den Jamaicanska dansstilen som är förknippat med Reggae. Medan man på landsbygden mer influerats av proggmusik som Peps Persson och liknande. – Reggaen är som sagt en Jamaicansk musikrörelse som verkligen betonar ”de svartas” erfarenheter av kolonialism och den transatlantiska slavhandelns arv.

Detta perspektivet blir naturligtvis inte lika självklart i den svenska Reggaen, eftersom vår kultur är en annan. Emilia har använt intervjuer, föremål, tatueringar, låttexter samt pressmaterial för att utforska kulturen kring svensk Reggae. – Föreställningar om svarthet har länge setts som exotiskt av den västerländska befolkningen. Det kan vara en teori om varför Reggae ses som lite spännande och exotiskt, bland annat av oss svenskar. I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö finns det Reggaeklubbar att dansa i.

På landsbygden är det festivaler som gäller, och en mer lutning åt Peps Persson-hållet på stilen. Det finns också en tydlig koppling till Bob Marleys musik och värderingar om fred och kärlek i den svenska Reggae-kulturen. Det är verkligen en hybridgenre i Sverige, som kan vara nog så rolig att utforska för den nyfikne!

Författare

+ posts

Skribent på Stockholmsnytt.se
catrine.hansson@xmedia.se