KALLA FALL Strax efter klockan 21 på kvällen den 2 december 1998 går 18-åriga Julia Olteanu ut för att köpa bröd. Hon går till den närliggande macken, bara några hundra meter från familjens bostad i Höganäs, efter vägen träffar Julia en kompis och de gör sällskap. Klockan 21.33 köper Julia två limpor vid Hydromacken i korsningen Långarödsvägen/Höganäsvägen, köpet registreras i kassan så man vet med säkerhet att Julia handlat. Sju minuter senare, alltså klockan 21.40 ser ett vittne henne svänga in på gatan där hon bor. Men Julia kommer aldrig hem igen.

Ett femtiotal meter från sitt hem – utanför en grannes hus – blir Julia misshandlad, med slag och sparkar och hon blir sedan insläpad bakom en stor häck. Där lämnas Julia, svårt skadad och medvetslös.

Julia hittas av en förbipasserande klockan 22.20 och hon förs då med ambulans till sjukhus. Hennes skador är omfattande och efter ett drygt dygn på sjukhus så avlider Julia Olteanu, 18 år gammal.

Mordet skakar Höganäs och många engagerar sig i fallet.

Ett tag misstänks Julias före detta pojkvän för mordet. De två hade nyligen gått skilda vägar och det var en slitsam separation. Pojkvännen anhölls och häktades men släpptes när det visade sig att han hade alibi för kvällen då mordet skedde och det ska dröja flera år innan ett avgörande tips inkommer till polisen.

Under våren 2006 kommer det in tips om en ung man, som kvällen då Julia mördades, kommit hem med ett par blodiga byxor. Byxorna gömmer han bakom en värmepanna och nu hör en bekant till mannen av sig till polisen.

I Maj samma år grips den då 29-årige mannen. I förhör pekar han ut ytterligare en person som ska ha varit närvarande då Julia dog och de båda åtalas för mordet. Männen var vid tiden för mordet kriminellt aktiva och har i förhör berättat hur de begick inbrott, att de var på platsen den 2 december, på väg att ta sig in i en villa – när Julia går förbi.

De båda männen skyller på varandra och ingen av de bedöms mer trovärdig än den andre och den tekniska bevisningen kan inte heller klargöra vem av de som gjort vad.

Domstolen meddelar sitt beslut och det kommer som en chock för alla inblandade – männen frias och släpps från häktet.

Polisen behöver hjälp med att lösa mordet på Julia Olteanu. Har du information, kontakta polisen

E-post: kalla.fall-region.syd@polisen.se

Tipsformulär: Tips till polisen i polisregion Syd

Telefon: 114 14, be om att få prata med Polisens Kontaktcenter (PKC) om kalla fall i polisregion Syd.

Källa: polisen.se och expressen.se

Författare

Chefredaktör at X-media group | mattias.wahlin@gmail.com | Website | + posts

Framtidstroende Motalabo som flyttade till Stockholm vid millennieskiftet. Sedan dess arbetat som pedagog och på sidan av alltid på något sätt sysslat med redaktionellt arbete.