Dagens barn och unga är inte som det var förut då man var ute och lekte oavsett väder, hittade alltid på något och nästan aldrig var inne då det var tråkigt. Men nu idag så är det mobilen, datorn eller tv-spel/data-spel som hägrar och att vara ute är tråkigt. Hur orolig ska man vara egentligen? Just nu pågår en forskning gällande sociala medier bland barn och unga och deras psykiska hälsa.

TikTok, Snapchat, Facebook, Instagram och så många, många fler plattformar som idag används av ungdomar, även vuxna, som följer sina favoriter och lägger upp bilder/videor dagligen för att bli sedd. Men hur påverkar egentligen de sociala plattformarna barn och unga idag? Forskning idag visar att de digitala medier kan leda till depression, ångest och ätstörningar hos unga. Det börjas tidigt, många av våra tvååringar använder internet dagligen.

Som förälder får man ofta höra, framförallt från de äldre generationen, att inte låta barnen använda mobilen/surfplattan för det är inte bra. Men är det verkligen så illa som det sägs vara? Det är både en för och nackdel. Våra barn kan lära sig väldigt mycket inom att titta på olika klipp på Youtube men ändå så kan det leda till ätstörningar.

Forte har fördelat 90 miljoner till forskning om barn och ungas psykiska hälsa och ska pågå i 10 års tid. De ska öka förståelsen om varför psykisk ohälsa ökar och ta fram metoder för att minska denna omfattning och lindra konsekvenserna av just psykisk ohälsa och andra psykiska sjukdomar som, PTSD, ångest, depression med mera.

Tonårstjejer påverkas mer än tonårskillar av sociala medier då killarna spelar mer data/Tv-spel.

Unga tjejer idag påverkas mer av det sociala medierna och plattformarna då många gånger det handlar om bilder som innehåller skönhet och som då kan leda till negativa känslor kring sin egna kropp. Detta kan leda till att unga tjejer lider av ätstörningar och längre självkänsla som därefter förvärrar måendet.

Det är inte bara negativt, genom att skicka ett meddelanden till sina vänner ökar ens välbefinnande och även ger en återhämtande effekt. Sociala medier kommer att vara kvar bra länge till.

Läs mer om detta här!

 

Författare

Website | + posts