Stulna premiumbilar beslagtagna av gränspolisen: “Tydlig koppling mot internationella brottsnätverk”

Stulna premiumbilar beslagtagna av gränspolisen: “Tydlig koppling mot internationella brottsnätverk”

2022-11-18 1 av Sakeus

Gränspolisen i Stockholm har under hösten arbetat med en stöldvåg av premiumbilar som framförallt drabbat de norra delarna av Stockholm. Hittils har man beslagtagit 19 bilar.

Nio av de beslagtagna bilarna har stoppats av svensk polis när de var på väg att lastas om i Las Palmas för att färdas vidare i container mot Västafrika. Övriga bilar har har hittats i containrar i Sverige och på olika platser i Stockholm.

Daniel Almskog, tillförordnad gruppchef för gränspolisens grupp mot internationella brottsnätverk, säger att man ser att bilarna antingen körs ut via färja mot Baltikum och vidare mot Östeuropa eller fraktas i containrar till västafrikanska länder. Fyra män står åtalade för grovt häleri avseende några av de beslagtagna bilarna. Ytterligare två personer häktades förra veckan för grovt häleri avseende samma typ av bilar.

– Vi fortsätter arbetet mot dessa nätverk och min bedömning är att utredningsläget ser lovande ut. Vi kommer med stor sannolikhet kunna gripa och lagföra fler personer framöver, säger Daniel Almskog.

Avancerad utrustning

Tjuvarna använder sig oftast av tekniskt avancerad utrustning för att stjäla bilen, skriver Polisen i ett pressmeddelande. “Utrustningen kan bestå av en så kallad relä-utrustning där man genom en mottagare kan kapa signalen från bilens bilnyckel och därmed kunna öppna och starta bilen”. Tjuvarna kan också genom yttre påverkan ta sig in i bilens elsystem och därmed få tillgång till bilens funtioner, enligt Polisen.

“Efter att bilen stulits omidentifieras den genom att den får ett nytt chassinummer och nya förfalskade fordonshandlingar. Bilen kan sedan säljas på marknader i andra länder som bättre begagnade bilar till ovetande köpare”, skriver Polisen.

– Vi ser en tydlig koppling mot internationella brottsnätverk men även mot nätverkskriminalitet i Sverige. En av våra hypoteser är att de fordon som förs till Västafrika kan vara betalning för narkotika som förs in i landet, säger Daniel Almskog.

Gränspolisen i region Stockholm arbetar i tätt samarbete med andra länder i Europa som drabbats av samma problem. Även Europol och Interpol följer utvecklingen och bidrar med sin kompetens inom området, meddelar Polisen på sin hemsida.

Läs polisens tips om hur du skyddar dig mot bilstöld och hur du upptäcker en bil som stulits för att skickas utomlands. Klicka här.

Författare

Website | + posts