Ville dra sig ur kriminella världen – döms till fängelse

Ville dra sig ur kriminella världen – döms till fängelse

2022-11-16 0 av Redaktionen

Lukas, som heter något annat, hanterade narkotika och vapen för ett kriminellt nätverk. Han ville dra sig ur men polisen ville använda han som informatör, senare dömdes han till fängelse trots att polisen bad han fortsätta.

Allt började med att Lukas, 20 år, inte hade någon bostad eller pengar och sov i ett trapphus. Han var enormt i behov av pengar men en dag fick han ett erbjudande av en bekant att tjäna snabba pengar. Han erbjöds 10.000 kr för en helg i Stockholms innerstad på ett hotell. Lukas tog emot, paketera om och sälja större mängd kokain. Detta jobb skulle bara vara en gång men hans uppdragsgivare ville att han skulle fortsätta.

Via en app som är krypterad hade Lukas kontakt med gängledaren som kallades “Maradona”. Om Lukas inte svarade på meddelanden snabbt så blev han hotad och även kunde få böter. “Maradona” skrev även vad som kunde hända hans flickvän och familj om han inte valde att fortsätta inom den kriminella verksamheten.

Hans flickvän säger till DN att det inte bara går att sluta och att Lukas var hårt kontrollerad om han inte svarade på en gång så fick han böter på några tusen.

Senare så drogs det in två kompisar till Lukas in i den kriminella verksamheten.

Enligt flickvännen så ville Lukas sluta och erbjöds sig att köpa sig ur men att de ville att han skulle hitta en ersättare, en svensk som inte var från förorten.

Lukas ville dra sig ur verksamheten och började leta efter avhoppasverksamheter och kom kontakt med en person där som han inte kände sig trygg med och inte fick något förtroende för, personen svarade och avbröt deras samtal. Men han hittade en annan ingång till av avsluta, han hade en kompis pappa som jobbade som polis inom bedrägerisektionen och för honom berättade han allt och visade bilder på drogerna och chatten.

Polisen uppmanade honom att fortsätta som vanligt för att inte väcka några misstankar. Under två veckors tid lämnade han information till polisen om den kriminella verksamheten.

Polisens personskydd, bops, kopplades in och Lukas och hans flickvän evakuerades från lägenheten som även var ett lager. Polisen ville ha span på lägenheten för att få tag på ägarna som hade narkotikan, men när vakthavande befäl fick reda på detta så beordrades en husrannsakan. Lukas, hans flickvän och hans kompis blev därav misstänkta för grov narkotika- och vapenbrott.

Lukas flickvän friades medan han och sin kompis fick fem års fängelse för brotten, de har nu överklagat till Högsta domstolen då de vill ha större straffrabatt för deras medverkan till utredningen.

Vill du veta mer om vad bops är? Klicka här på länken

Författare

Redaktionen
+ posts